Warning: include(/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/tmp/com_akeeba_update/list.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/index.php on line 11 Warning: include(): Failed opening '/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/tmp/com_akeeba_update/list.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/03/127203/pear/php') in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/index.php on line 11 Warning: include(/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/media/mod_languages/css/inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/includes/framework.php on line 7 Warning: include(): Failed opening '/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/media/mod_languages/css/inc.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/03/127203/pear/php') in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/includes/framework.php on line 7 Samfundet Sverige Israel - Siewert

Samfundet Sverige Israel

Samfundet Sverige Israel

Siewert

Plötsligt har det skapats ett stort tomrum. På den plats på barrikaderna för rätt och sanning, där han i så många år stod bredbent och stadigt med ordets svärd i beredskap, har det nu skapats en lucka. En stor kämpe har fallit. Vem ska ta hans plats? Vem ska fylla tomrummet? Det lär inte gå. Men om tillräckligt många tar upp skärvorna av hans fallna svärd så kanske man hjälpligt kan lyckas.

Jag läser just nu en bok av en annan kämpe*, som dedikerat sin bok till ”de besvärliga, de som står rakt när det blåser, de som går mot strömmen, de som fortsätter att ifrågasätta och stå upp för vad de tror på även när det kostar på”. ”Ja men det beskriver ju Siewert till punkt och pricka”, tänkte jag. För precis sådan var han. Han stod rakt när det blåste, han var en vän till Israel även när det kostade på.

Och betala ett pris fick han. Han var en nagel i ögat på de politiska grindväktarna inom Public Service, och hjärtligt avskydd av flera av dem. Jag läste en gång en recension av hans debattprogram, där recensenten kort konstaterade att programmet leddes mycket illa av Siewert Öholm. Sedan visade det sig att han var sjuk den kvällen och inte ens hade lett programmet.

Jag lärde känna Siewert 2004 då han kom in i Samfundets riksstyrelse som ny AU-ordförande. Man märkte direkt att här hade vi en man som inte nöjde sig med att vända papper, utan här skulle det förflyttas berg! De där åren med Siewert som AU-ordförande och Gunnar Hökmark som riksordförande var roliga år, och det kändes som att vi var ett gott arbetslag.

Siewert märkte väl att vi åsiktsmässigt var stöpta i samma form, och det utvecklades en vänskap. Ibland ringde han för att dryfta nya händelser och tankar, och det var en glädje för mig att agera bollplank. Han gjorde till vana att ringa när han passerade förbi Köping på E18, för att ”anmäla sig”, och vi hade många långa samtal som bröts och fick börjas om på grund av dålig täckning.

Hans sjukdom var jag medveten om, men inte alls tillräckligt. Han hade ju haft flera ”hjärtsmällar” men kommit igen. Jag förmanade honom fler än en gång att ta det lite lugnare. Men på något sätt trodde man inte på allvar att hans tjänst skulle ta slut. En rese och befälhavare av den kalibern? Inte hade Herren råd med det?

Men det hade Han tydligen. Som sagt, Siewert lämnar ett stort tomrum efter sig. Jag sörjer med hans fru Gitten och barnen. Jag blev själv rikare av att ha lärt känna Siewert och under några korta år fått vara hans vapenbroder och även vän.

Bengt-Ove Andersson

 

 

*Boken heter Grön salt.