Israelnytt 28 mars 2024

Bästa Israelvän

I veckan påminde Israels ambassadör på Expressen Debatt om vad kriget i Gaza faktiskt handlar om. Det borde inte behövas men är dess värre nödvändigt. Alltför många förstår inte det uppenbara – att Israel försvarar sin demokrati och sin frihet mot terror och förtryck. En kamp som landet för på alla fria staters vägnar – precis som Ukraina.Om Israel och Ukraina inte orkar stå emot frihets fiender kommer vi andra att drabbas nästa gång. Extremister som sympatiserar med Hamas finns redan här. De syns på våra gator och hotar svenska judar.

FN har åter igen visat sin fientliga inställning till Israel. Alltför ofta kritiseras den judiska staten hårt och Hamas terrorister bara ibland. I veckan påstod FNs rapportör för de palestinska områdena att Israel ägnar sig åt folkmord och etnisk rensning i Gaza – två uppenbart orimliga och antisemitiska uttalanden. Även denna gång var kritiken mot Hamas mycket begränsad. Rapportören fick omedelbart hård kritik även från jurister och statsvetare som i övrigt är kritiska mot IDFs insatser i Gaza.

Att beskylla en demokratisk stat för att begå folkmord när den försöker bedriva ett mycket komplicerat krig mot en hänsynslös terrorrörelse är att gå mycket långt. Att rapportören har en mycket negativ inställning till Israel var uppenbart redan tidigare. Det är uppseendeväckande att en person som så tydligt saknar förmåga att sakligt bedöma konflikten fått detta uppdrag av FN.

FN-chefens uttalanden under besöket i Egypten präglas av samma brist på förståelse för vad det hela egentligen handlar om. Han säger lite om Hamas ständiga brott och vill lägga skulden för hunger och död på den demokratiska stat som tvingats in i ett försvarskrig. FN har länge varit präglat av fientlighet mot Israel men det är ändå tragiskt att se att det inte blivit bättre. Ett FN som agerade mer balanserat skulle ha betydligt större möjligheter att bidra till lösningen på både humanitära och politiska problem.

I FN röstades en resolution som kräver vapenvila igenom i säkerhetsrådet. En resolution som inte tar Hamas vidriga brott på allvar. Trots detta avstod USA från att lägga in sitt veto. Det är olyckligt och riskerar att stärka Israels fiender. Det är också olyckligt att så många kräver att Israel avstår från att krossa Hamas militära organisation i södra Gaza. Inget av dessa länder skulle acceptera att ha en aggressiv terrororganisation som granne. Det är ett krav som endast ställs på världens enda judiska stat. En demokratisk stat som står ensam mot ett antal terrorgrupper som samtliga får stöd av Iran.

Gaza måste få hjälp med mat och medicin. Orsaken till att detta är ett allvarligt problem förblir dock Hamas terror – inte Israels kamp mot terrorn. Israel försöker bidra till att leveranser kommer fram till befolkningen men bland annat problem inom UNRWA och andra organisationer och Hamas stölder och sabotage gör detta mycket svårt.

I USAs kongress har resolutioner som kräver fortsatt frysning av landets bidrag till UNRWA röstats igenom med överväldigande majoritet – både i representanthuset och senaten. Det är en viktig markering mot alla de missförhållanden som under många år redovisats av bland andra UN Watch. Varken korruptionen eller kopplingarna till terrororganisationer är några nyheter. Förhoppningsvis kan det tydliga ställningstagandet i Washington DC underlätta framtida reformer av UNRWAs verksamhet. Verkliga reformer som gör skillnad.

Tack för ert stöd till oss, er tid och ert engagemang för Israel

Mats Fält
Redaktör och vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post