Israelnytt 9 april 2024

Bästa Israelvän

I söndags deltog vänskapsförbundet och dess lokalförening i Stockholm i en manifestation för gisslan i Gaza. Deltagarna samlades på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Huvudarrangör var Bring them Home Sverige som är en del av ett internationellt nätverk.  Det kändes bra att kunna göra något för alla de som fortfarande finns kvar som gisslan i Gaza. Vi vet inte exakt hur många de är och inte heller under vilka förhållanden de lever men kan frukta det värsta. Flera har redan dött. Hamas vägrar att låta internationella organisationer besöka fångarna. Medierna har sin logik men det ursäktar inte att gisslan så ofta glöms bort. Alltför ofta handlar diskussionen bara om lidandet i Gaza utan att vi påminns om de vidriga övergrepp som begick 7 oktober och det lidande som gisslan fortfarande utsätts för.

Söndagens Agenda i SVT ägnade pinsamt lite tid åt årsdagen av  terrorangreppet och gisslans lidande. TV4 hade däremot samma kväll ett längre inslag som påminde om vad som hände 7 oktober och visade respekt för Israels och gisslans lidande. Det går att respektera båda sidors lidande om viljan finns. Gazas befolkning lider. Israel gör vad det kan för att mat och mediciner ska nå befolkningen trots kriget. Ofta är det uppenbart att kritiken mot Israels hantering av matleveranserna mest handlar om fientlighet mot den judiska staten. Israels avsikter misstolkas och  misstag tolereras inte. En bifogad artikel från brittiska Spectator påminner om hur ofta civila drabbats när till exempel David Cameron och Joe Bidens länder tidigare fört krig i Libyen och Afghanistan. Varje förlorat liv är en tragedi men vi måste bedöma alla länders handlingar efter samma måttstock.

Demokraternas majoritetsledare i den amerikanska senaten har krävt nyval i Israel. Det kanske är en bra idé men det måste israels befolkning få avgöra. Det är ingen bra idé att demokratiska stater försöker avsätta varandras regeringar. Den demokratiska processen måste respekteras. Samarbetet mellan länder skadas allvarligt om vi inte respekterar motparternas legitimitet. 

Israel har dragit tillbaka soldater från södra Gaza. Enligt regeringen är planen fortfarande att senare gå in och krossa Hamas sista fäste i området. Annars kommer Hamas att kunna fortsätta med sin terror mot Israel. Om det inte går att lösa på något annat sätt men det verkar i dagsläget mycket tveksamt. En sådan operation bör naturligtvis genomföras på ett sätt som begränsar lidandet bland civilbefolkningen. Så har Israel tidigare agerat i Gaza. Det kräver troligen ytterliga evakueringar av de boende i området men det blir dess värre nödvändigt om kriget ska kunna avslutas. Sedan återstår återuppbyggnaden och skapandet av ett lokalt styre som inte kontrolleras av islamistiska terrorister. Ett styre somrespekterar mänskliga fri- och rättigheter och sätter människornas välstånd före ett evigt terrorkrig mot Israel.

Tack för ert stöd till oss, er tid och ert engagemang för Israel

Mats Fält
Redaktör och vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post