Israelnytt 2 februari 2024

Bästa Israelvän
Debatten om kriget i Gaza och konsekvenserna för de direkt inblandade och resten av världen är intensiv. Domstolen i Gaza har yttrat sig om Sydafrikas försök att förnedra Israel och många länder har reagerat på de allvarliga problem som alltför länge har präglat FNs särskilda biståndsorganisation för palestinier, UNRWA.

Vår ordförande kommenterade domstolsutslaget i Haag på följande sätt:

”Internationella domstolen, ICJ, kom 26/1 med sitt tillfälliga utslag i den rättsprocess där Sydafrika anklagar Israel för att begå folkmord i Gaza. Lars Adaktusson, ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel kommenterar:

-Domen är en stor framgång för Israel. Domstolen har inga invändningar mot att Israel fortsätter sina militära operationer för att slå ut terrororganisationen Hamas. Domstolen upprepar Israels egen policy att åtgärder i samband med detta ska vidtas för att förhindra folkmord, förbättra den humanitära situationen och se till att landets styrkor inte begår brott mot folkrätten. Domstolen slår dessutom fast att Hamas omedelbart måste släppa gisslan. Allt sakinnehåll i utslaget går alltså på Israels linje.

-Samtidigt är vi kritiska mot att domstolsprövningen överhuvudtaget äger rum eftersom folkmordsanklagelserna mot Israel är uppenbart orimliga.”

Flera media tolkade utslaget som mer negativt för Israel. Vi delar inte den uppfattningen. Många internationella experter tror inte att Sydafrika kommer att lyckas med sitt försök att vinna inrikespolitiska poänger på sin orättfärdiga och öppet antisemitiska propaganda. Det är tragiskt att ett land som för inte så länge sedan symboliserade hopp och försoning idag blivit en nation präglad av korruption, fattigdom och stöd till diktaturregimer.

Kritiken mot UNRWA är inte ny. Under många år har organisationen fått hård kritik för att hat mot Israel och öppen antisemitism varit ett ständigt återkommande inslag i verksamheten, inte minst i de skolor som finansieras av FN. De medarbetare som deltog i den vidriga massakern 7 oktober 2023 är tyvärr bara toppen på ett isberg. Många medarbetare har nära band till Hamas och tusentals har öppet uttryckt sitt stöd för terrorism och värsta formen av antisemitism. Ledningen för UNRWA har ofta svarat på kritiken med lögner och försökt framställa kritikerna om extremister. Dessutom har flera fall av omfattande korruption upptäckts inom organisationen.

Det är bra att många länder redan stoppat bidragen till UNRWA. Det är positivt att även Sverige reagerat med kraftfulla åtgärder. Vi kan inte acceptera att våra biståndsmedel hanteras av en organisation som präglas av antisemitism och nära band till en av världens mest avskyvärda terrororganisationer. Vårt bistånd kan förmedlas via andra kanaler.

Huvudproblemet med UNRWA är att organisationen bidragit till att konflikten aldrig fått någon lösning. Istället har miljoner palestinier fastnat i läger och bidragsberoende. Myten om att Israel en dag ska försvinna har hållits vid liv och hatet mot den judiska staten har växt och förts vidare till nya generationer. FNs andra flyktingorganisation, UNHCR, har i många fall lyckats ge flyktingar ett nytt bättre liv. UNHCRs uppdrag är att lösa problem – inte att hålla konflikter vid liv. En lösning för framtiden vore att låta UNHCR ta över det ansvar UNRWA har idag. Då skulle FN kunna bidra till en lösning även för palestinierna.

Tack för ert stöd till oss, er tid och ert engagemang för Israel

Mats Fält
Redaktör och vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post