Israelnytt 2 mars 2024

Bästa Israelvän
Förhandlingar pågår om frigivning av gisslan i Gaza och en eventuell paus för striderna. Det är en underlig förhandling där de oskyldiga i gisslan ibland jämförs med personer som sitter i israeliska fängelser. Det är stor skillnad på att vara oskyldigt offer för en brutal terroristaktion och att vara skyldig till brott mot andra människor. Det får vi aldrig glömma. Självklart vore det bra om parterna kunde bli överens om att underlätta för leveranser av mat och mediciner till Gaza och ge gisslan sin frihet tillbaka. Samtidigt får inte förhandlingarna bli ett sätt för Hamas att bevara sitt styre i Gaza. Den rimligaste lösningen vore att Hamas lägger ned vapnen, släpper gisslan och avvecklar sin kontroll över området.

Framtiden för Gaza och Västbanken måste avgöras i förhandlingar mellan parterna. Besluten om framtiden kan ingen annan fatta. Även de som kritiserar Israels regering håller ofta med om att en lösning kräver radikala reformer av den palestinska myndigheten. En odemokratisk, djupt korrumperad och antisemitisk ledning kan varken vara en långsiktig lösning för Västbanken eller en kortsiktig väg framåt i Gaza. En tvåstatslösning, eller en överenskommelse i någon annan form, förutsätter att även Israels motpart accepterar att leva i fred och att ge frihet till sin egen befolkning. Både länder i väst och arabvärlden kan underlätta förhandlingar men inte ta över ansvaret från parterna.

Kriget skapar ofta dramatiska rubriker. Det är ofta svårt att bedöma sanningshalten i den information vi får från Gaza. Eftersom uppgiften är så svår borde media vara mer försiktiga när de förmedlar nyheter från området. Vi vet att det inte går att lita på uppgifter från Hamas och organisationer som står nära terrorgruppen. Många minns de fullständigt felaktiga uppgifterna om attacken mot ett sjukhus för några månader sedan. Det gäller att handskas varsamt med sanningen.

(I föregående upplaga av nyhetsbrevet fanns en artikel med på slutet som hade skrivits av styrelsen för vår förening i Östergötland. Informationen om vem som var ansvarig för texten fanns inte med.

Den organisation som nämns i de sista raderna i redaktörens text  heter NMR och inget annat.) 

Tack för ert stöd till oss, er tid och ert engagemang för Israel

Mats Fält
Redaktör och vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post