Israelnytt 28 maj 2024

Bästa Israelvän

Israel har det tufft just nu. Tre länder är på väg att erkänna Palestina trots att landet inte alls uppfyller de grundläggande krav som måste ställas på en stat. Det blir en belöning till de som utförde massakern 7 oktober.

Spaniens vice premiärminister har pratat om frihet från floden till havet. Alla tänkande människor vet vad de orden står för. I Israel har agerandet jämförts med den spanska inkvisitionens jakt på judar. Att Norge har en aningslös Mellanösternpolitik visste vi redan. Vi visste också att charmiga Irland är ett av de länder där hatet mot den judiska staten är starkast i Europa. Besluten är ändå förvånande och kommer vid en sällsynt illa vald tidpunkt. Skulle inte EU bidra till fred i Mellanöstern?

De internationella domstolarnas beslut att fortsatta jakten på Israel är mindre förvånande. FN-systemet agerar nästan alltid mot Israel, med stöd av en stor majoritet av medlemsländerna. Flera av domarna har band till regimer som ser hatet mot den judiska staten som en viktig del av sin utrikespolitik. Att Sydafrika leder styrkorna är naturligt. Samtidigt som det sydafrikanska samhället slits sönder av brottslighet och korruption blir samarbetet med Ryssland och hatet mot judarna, ett skamlöst sätt att stärka den egna makten.

President Biden har markerat tydligt mot domstolarnas sätt att jämställa det demokratiska Israel med terroristerna i Hamas. De som försöker rädda liv med de som konsekvent använder kvinnor och barn som mänskliga sköldar.

 Medias bild av kriget fortsätter att vara skev och ologisk. Rapporterna om de ständiga raketattackerna är få och när de ändå förekommer framställs Israel som de skyldiga – även när Hamas beskjuter hjälptransporter och använder flyktingläger som baser för sina attacker mot Israel. Den palestinska terrorn på Västbanken förekommer sällan i rapporterna.

Att många i Israel motsätter sig att den Palestinska myndigheten skulle ta över Gaza efter att Hamas styrkor krossats är inte konstigt. Administrationen på Västbanken är korrupt, djupt antisemitisk och styrs med våld av olika beväpnade fraktioner. Det krävs stora förändringar innan den kan fungera på ett rimligt sätt. Dessutom saknar palestinierna själva förtroende för sina ledare på Västbanken.      Israel vill inte ta över Gaza men lösningen måste kunna ge trygghet både till invånarna i området och Israel.

Diskussionen om bojkott av varor från den judiska staten fortsätter i Göteborg. En diskussion som borde vara helt orimlig förs i kommunfullmäktige i rikets andra stad.

Palestinaaktivister fortsätter att störa undervisningen på våra universitet och vill stoppa politiska samtal och akademiskt utbyte med Mellanösterns enda demokrati. Varken polisen eller andra myndigheter reagerar på det sätt som borde vara rimligt. Ibland är det uppenbart att de som hatar Israel har större spelrum än många andra grupper.

Ett av de senaste exemplen på incidenter är att akademikern Anders Persson fått sitt kontor förstört på Linnéuniversitetet i Växjö. Hans balanserade och mycket kunniga kommentarer till konflikten i Mellanöstern var tydligen mer än några palestinaanhängare kunde stå ut med.

Medelhavsmuséet i Stockholm har av någon anledning nyligen invigt en utställning om de palestinier som lämnade Israel i samband med arabstaternas anfall mot den nya nationen. Texterna lägger all skuld på Israel, förklarar bara delvis problemets bakgrund och nämner över huvud taget inte de ännu fler judar som ungefär samtidigt kastades ut ur arabländerna. Hur ett statligt muséum kan uppvisa ett så monumentalt dåligt omdöme är obegripligt. Har ingen inblandad tänkt på vilka signaler agerandet sänder till alla de som berörs av det krig som just nu pågår?

Tack för ert stöd till oss, er tid och ert engagemang för Israel

Mats Fält
Redaktör och vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post