Israelnytt 7 september 2024

Bästa Israelvän

Media älskar att prata om splittring i Israel. Ibland verkar man nästan glömma att Hamas är en hänsynslös terrororganisation som använder civila palestinier som mänskliga sköldar. Varje död palestinier blir ett vapen i propagandan och folkrätten används också som ett verktyg i kampen. IDF gör sitt bästa för att minska de civila förlusterna – Hamas gör precis tvärtom. Media ger en bild där de skyldiga framstår som drabbade och den kämpande demokratin som en buse. Vi måste göra vårt bästa för att få världen att förstå vad som verkligen händer – och hur svårt det är att kämpa mot en extremiströrelse som inte följer några regler.

Ett av de senaste exemplen på orimligheter är den brittiska regeringens beslut att begränsa leveranserna av vapen till Israel. Det är en direkt belöning till Hamas för deras fortsatta terrorkrig och vägran att släppa gisslan. Utrikesministern David Lamy hänvisar till ”möjliga krigsbrott”. Ingen har kunnat bevisa att Israel är skyldigt. Hamas begår brott mot krigets lagar varje dag. Men demonstranterna som stöder Hamas är betydligt fler än de som stöder den kämpande demokratin Israel på Storbritanniens gator. Där judehat tolereras och motdemonstranter som vill ha fred och demokrati behandlas som störande inslag i gatubilden och förs undan av polisen.

Beskjutningen från Libanon fortsätter. Tiotusentals israeler kan inte komma tillbaka till sina hem i norra Israel. Libanons regering har protesterat mot att Israel försvarar sig mot terrorn. Egentligen borde beskjutningen inte vara möjlig eftersom FN ska garantera freden vid gränsen. Det var länge sedan FN ens låtsades försöka hålla på de avtal som ska garantera vapenvila och stänga Hizbollah ute från södra Libanon. Som vanligt måste Israel svara för sin egen säkerhet.

Israels insatser mot terrorister på Västbanken möts också av kritik. De skyldiga hyllas av den Palestinska administrationen. Det är inte konstigt att Israel måste ingripa mot terrorister som har samma mål som Hamas – att mörda judar och krossa den judiska staten. De flesta förstod att IS var omänskliga mördare. Hur kan det vara så svårt att förstå att deras systerorganisationer har samma mål? Att några judiska extremister också bryter mot lagen är ingen ursäkt för palestinsk terror i stor skala. Samtidigt är det viktigt att Israel upprätthåller respekten för lagar och regler i de områden man kontrollerar.

Det är möjligt att Israel borde ha fört kriget på ett annat sätt och förhandlat annorlunda. Kommande utredningar får reda ut det – liksom vad som hände 7 oktober. Oavsett slutsatserna så är och förblir Hamas och Iran de skyldiga till det som hänt. Utan massakern 7 oktober inget krig. Utan Irans stöd ingen risk för en okontrollerad eskalering av konflikten. Israel vill ha fred – Hamas hyllar döden som vägen till paradiset. Palestinska barn lär sig att hata judar i UNRWAs skolor. Israeliska barn lär sig att leva i en demokrati där alla är lika mycket värda.
Tack för ert stöd till oss, er tid och ert engagemang för Israel

Mats Fält
Redaktör och vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post