Tommy Hvitfeldt, Sveriges Domstolar

Utredning om grovt tjänstefel inledd för bojkott-aktivister

En förundersökning om grovt tjänstefel har påbörjats efter att Göteborgs stad fattat beslut om att bojkotta inköp från Israel. Denna utredning inleddes som ett resultat av kritik och rättsliga prövningar kring kommunens agerande, enligt rapporter från P4 Göteborg.

Bakgrunden till bojkotten går tillbaka till ett beslut som togs i juni i år av Göteborgs stads inköps- och upphandlingsnämnd. Förslaget, som lades fram av de styrande partierna Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP), syftade till att blockera inköp från ”stater som illegalt ockuperar andra stater.” Även om Israel var i fokus för beslutet, innefattade bojkotten också varor och tjänster från länder som Marocko och Ryssland, vilka ansågs bryta mot internationella normer genom sin inblandning i olagliga ockupationer av territorier.

Det kontroversiella beslutet väckte starka reaktioner på flera håll, inte bara inom politiska kretsar utan även inom näringslivet och det rättsliga systemet. Kritiker menade att Göteborgs stad, som en kommunal enhet, överträdde sina befogenheter genom att ingripa i frågor som normalt sett hanteras av staten. Utrikespolitiska frågor, som till exempel beslut om sanktioner eller bojkotter mot andra länder, är ett ansvar som ligger på den nationella nivån, och kommuner anses inte ha rätt att agera självständigt i sådana ärenden.

Förra veckan satte förvaltningsrätten i Göteborg stopp för bojkotten. Domstolen förklarade att beslutet strider mot lagstiftningen eftersom enskilda kommuner inte har rätt att fatta politiska beslut av den här typen som berör internationella relationer. Rätten fastställde att sådana beslut är ett statligt ansvar, och att Göteborgs stad hade överskridit sina mandat genom att vidta denna åtgärd.

Den inledda förundersökningen om grovt tjänstefel innebär att ansvariga politiker och tjänstemän inom Göteborgs stad nu kan komma att granskas närmare. Det återstår att se hur processen utvecklar sig.

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post