Arrangör:

Riksorganisationen

Konferens

Bokmässan dag – 27 september

Datum: 27 september, 2024
Tid: 09:00
Plats: Vår monter finns på plan 2, monternr H00:10

10.30. Michael Ben Menachem: Jag överlevde Förintelsen – och det gjorde antisemitismen också
Michael Ben Menachem var ett barn i Ungern när hans familj fördes bort till Förintelsen, den planerade utrotningen av judarna. Han är en av de få svenska överlevarna som ännu orkar dra ut till skolorna och berätta.

11.30. Shaun Sacks, Israel: From Disbelief to Duty: My Experience on October 7 – from the Terror Attack to Responding to Emergency Military Call-Up
Shaun Sacks är senior researcher vid NGO-Monitor. Ett privat forskningsinstitut i Jerusalem som övervakar finansiering och verksamhet för icke-statliga organisationer (NGO) som är involverade i den israelisk-palestinska konflikten. Men som medborgare i Israel har han också varit inkallad för att försvara landet. Han har färska erfarenheter från kriget. OBS! Programmet sker på engelska.

12.30. David Lega: Att stå upp för det man tror på. Min resa från rullstolen till barrikaderna för bl a Israel och judar
Han som aldrig ens skulle kunna sitta upp blev världsrekordhållare, entreprenör och politiker med stort fokus på mänskliga rättigheter. Efter fem år som EU-parlamentariker är David Lega i dag Senior rådgivare vid European Jewish Association. Han fortsätter kampen mot antisemitism för att säkerställa att judiska röster hörs och respekteras i det offentliga samtalet.

13.30. Tomas Dixon: Kristenhetens ansvar för Israel
Tomas Dixon är förkunnare men framför allt journalist och författare som skrivit flera böcker om Israel, bland annat ur ett kristet perspektiv. Utifrån Bibelns egna ord vilar den kristna tron på en judisk grundval och kristnas förhållande till landet och folket är speciellt.

14.30. Ulf Cahn: Israel, ett år sedan 7 oktober
Ulf Cahn, kommunikationschef för MIFF Sverige, har i många år arbetat med humanitära projekt i Israel, återkommande skrivit om landet och besökt det otaliga gånger. Den senaste resan, efter 7 oktober, var omskakande.

15.30. Lars Adaktusson: ”Bilden av Israel i politik och medier”
Hur är det möjligt att speglingen av ett land och dess konflikter med omgivningen som har bevakats så intensivt under så många år kan präglas av sådan okunnighet om grundläggande förhållanden? Lars är riksordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, journalist, samhällsdebattör och tidigare EU-parlamentariker och riksdagsledamot.

16.30. Widar Andersson: ”Valet mellan Israel och Hamas är lika självklart som valet mellan Ukraina och Ryssland.”
Widar Andersson är chefredaktör för Folkbladet i Norrköping, f d riksdagsledamot (S) och känd socialdemokratisk debattör, frispråkig och ofta med andra tankar än de som hörs mest. Här ett färskt exempel: ”Arma palestinier; det är inte många som bryr sig om er. Ni används framförallt som studsmatta för diverse kommunister, extremister och terrorister vars högsta önskan och enda syfte är att förgöra den judiska staten Israel.”

17.30-17.50 (på Yttrandefrihetsscenen): Vem får höras i konflikten?
Det är inte längre självklart att offentligt kunna framföra åsikter till förmån för Israel. I planeringen av möten och manifestationer är det sedan länge tvunget att vida säkerhetsåtgärder. Samtidigt demonstrerar stora skaror regelbundet till stöd för Palestina utan att behöva oroa sig för våld eller hot från sina motståndare. Situationen begränsar yttrandefriheten i debatten kring konflikten och om läget i Mellanöstern. Medverkande: Lars Adaktusson, ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, och Widar Andersson, politisk chefredaktör på Folkbladet. Programledare: Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post