Ett helt år sedan grymheterna den 7 oktober

Nu närmar vi oss den 7 oktober 2024. Just den dagen för ett år sedan träffades ett par tusen ungdomar i södra Israel för en musikfestival. Allt var musik och glädje. Ungdomar från olika håll hade mött upp och dansade barfota i den varma sanden. Festivalens motto var fred och frihet. Då plötsligt stormade bandvagnar in, de beväpnade männen i dem kastade sig över ungdomarna och mördade många av dem på det mest bestialiska sätt. De bröt sig även in i privata hem i närheten och begick likartade förfärligheter.

Terrororganisationen Hamas i Gaza låg bakom terrordådet. 1 200 helt oskyldiga människor mördades den kvällen och natten. Mördarna filmade de värsta och mest fasansfulla grymheterna och lade sedan ut filmerna på olika sajter på nätet! Några hundra personer drog mördarna iväg med som gisslan, därav både gamla människor och barn.

En jätteboll av ondska rullade därmed igång. Massor av människor har därefter dödats eller lemlästats, både gazabor och israeler. Många har blivit flyktingar i sitt eget land på båda sidor. Flera terrorgrupper har anslutit sig till ondskans Hamas, Hitzbollah i Libanon, Huthirebellerna i Jemen, alla kommenderade i Allahs namn av Iran med sina oljepengar.  Israelerna står som nu någon sorts David mot den store Goliat med anfall från alla håll. Må vara att israelerna är starkast beväpnade, om inte hade de varit utplånade för länge sedan.  Hur kommer detta förfärliga krig att sluta och när? Varför Hamas satte sin onda boll i rullning vet ingen, ej heller varför Israel stod helt oförsvarat mot gränsen mot Gaza den 7 oktober.

Gisslan som fördes iväg helt grymt är kanske det svåraste i alltihop. Hur många av dessa helt oskyldiga människor lever fortfarande, och under vilka förhållanden? Ingen vet.  De har nu suttit där fängslade under ett helt år utan någon kontakt med omvärlden. Vi kan nog alla tänka oss in i de anhörigas förtvivlan. Fem av de fängslade, alla ungdomar, sköts kallblodigt ihjäl för en tid sedan inför en israelisk sökningsraid. Kropparna låg kvar till dem som letade. Sänd en tanke på gisslan den 7 oktober!

För Vänskapsförbundet Sverige Israel Gotland

Kerstin Jonmyren

Dela:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp
Telegram
E-post